Van Heemstraweg

Uit HurwenenWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
De Van Heemstraweg bij de kruising met de Hurwenensestraat/Middelweg.
(foto: René Verharen)

De Van Heemstraweg is een weg in Gelderland die onderdeel uitmaakt van de N322. De weg heeft tevens de distinctie dat het de langste doorgaande weg in Nederland met één straatnaam is met een lengte van 41 km vanaf Beuningen tot aan Brakel. De weg is vernoemd naar Schelto baron van Heemstra, voormalig Commissaris van de Koningin van 1925 tot 1946.

De aanleg van de weg begon in 1927 en werd voltooid in 1959. De weg leverde een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van de bereikbaarheid van het Land van Maas en Waal.

Route

De weg loopt van de Weurtse Sluis bij Nijmegen tot vlak voor de Wilhelminasluis in de Afgedamde Maas bij Poederoijen en loopt achtereenvolgens door de gemeenten Beuningen, Druten, West Maas en Waal, Maasdriel en Zaltbommel. De weg loopt tussen de Hurwenensestraat/Middelweg en de Ketelsteeg/Bommelsekade door het westelijke deel van Hurwenen. In de stad Zaltbommel heet de weg Van Heemstraweg Oost en Van Heemstraweg West.[1]

In de Bommelerwaard wordt de weg steevast Heemstrabaan genoemd.

N322

Oorspronkelijk was de Van Heemstraweg over de volle lengte een provinciale weg. In de loop der jaren werd een deel van die functie overgenomen door de A73 en de Maas-Waalweg. In Zaltbommel werd als gevolg van de bouw van de Martinus Nijhoffbrug en de verbreding van de A2 de aansluiting A2-N322 verlegd naar een locatie ten zuiden van de stad. Een nieuwe -naamloze- rondweg heeft daar de functie van de Van Heemstraweg overgenomen.

Het gedeelte tussen de N323 bij Beneden-Leeuwen en Zaltbommel en het gedeelte tussen Zaltbommel en de Afgedamde Maas maken tegenwoordig nog deel uit van de N322.

Bronnen, noten en/of referenties
Dit artikel is gebaseerd op deze versie van een artikel op Wikipedia. Wikipedia-logo-v2.svg