V1-catastrofe

Uit HurwenenWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De V1-catastrofe in Hurwenen vond plaats op 18 december 1944. Een vermoedelijk voor de haven van Antwerpen bestemde V1 kwam neer nabij enkele woningen aan de Waaldijk en maakt daar negen slachtoffers.

De naam V1 was een afgeleide van Vergeltungswaffe 1 (Vergeldingswapen). De officiële naam was Fieseler Fi 103 of FZG-76 (FZG betekende Flakzielgerät ofwel luchtafweerdoelapparaat). De V1 werd ontworpen door Robert Lüsser van de Duitse vliegtuigfabriek Fieseler en Fritz Gosslau van de Argus-motorenfabriek. Ze werden voornamelijk geproduceerd door gevangenen die als dwangarbeiders werden ingezet.[1]

In de ochtend van maandag 18 december 1944 rond kwart over zes viel van een in het oosten van het land gelanceerde V1 de motor stil waarna een duikvlucht werd ingezet. Achter café Het Bruine Paard en de woning van de familie Leeuwenhaag, ter hoogte van een daar staande notenboom, kwam het explosief tot ontploffing waarbij het café en de woning werden verwoest.

Slachtoffers

Naast materiële schade waren er negen dodelijke slachtoffers te betreuren. In het gezin Leeuwenhaag kwamen om weduwnaar Karel Leeuwenhaag, 82 jaar oud, zijn 50-jarige zoon Cornelis en diens 43-jarige vrouw Dilia Jonkerman en hun zoons Huibert Pieter, 13 jaar oud, en Hendrikus Karel, 6 jaar oud.

Daarnaast komen de 54-jarige uit Alem geëvacueerde landbouwer Cornelis Adrianus Ulijn en zijn 45-jarige vrouw Adriana Maria Smulders om het leven. Hun 13-jarige zoon Henricus Marinus overleed nog diezelfde dag in Zaltbommel. Drie andere kinderen uit dit gezin werden gered.

Eveneens komt de 87-jarige Aardt van Drunen uit Hurwenen om het leven.

Bron
  • (nl) Alphen, Jan van; Voorthuizen, Jan van, De Bommelerwaard 1939-1945, Grafisch bedrijf Avanti bv, Zaltbommel, 1983, 187 blz. Geraadpleegd op 31 mei 2015.
Noten en/of referenties
  1. ^ Artikel over de V1 op Wikipedia. Geraadpleegd op 31 mei 2015.