Leonard Wilkens

Uit HurwenenWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Leo Wilkens
Het graf van Leo Wilkens en zijn ouders
Het graf van Leo Wilkens en zijn ouders
Algemene informatie
Volledige naam Leonard Wilkens
Geboren 21 juli 1920, Tiel
Overleden 16 maart 1945, tussen Zennewijnen en Hurwenen


Leonard (Leo) Wilkens (Tiel, 21 juli 1920 - 16 maart 1945[1]) was een deelnemer aan het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog die om het leven kwam in de Waal tussen Zennewijnen en Hurwenen.

Wilkens was een zoon van wijnhandelaar Henri Louis Wilkens (1878 - 1949) en Gerarda Leonarda van der Kuijp (1884 - 1960) en woonde in Tiel.[1] In 1942 deed hij examen aan de Rijks HBS waarna hij ging studeren aan het koloniaal Instituut in Amsterdam en de Koloniale Landbouwschool in Deventer. Vervolgens werd hij controleur bij verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer.

In oktober 1943 werd Wilkens door de Duitsers tewerkgesteld op het vliegveld bij Lith. In 1944 sluit hij zich aan bij het verzet en hield zich bezig met zogenaamde crossings. Hij komt via de Intelligence Service no. 9 West European Area (IS 9) in het bezit van een zogenaamde S-phone, op dat moment een nieuwe uitvinding van de Amerikanen op het gebied van draadloos communiceren.

Nadat zijn vader te horen kreeg dat zijn zoon werd gezocht besloot Wilkens zijn zender aan anderen te geven en naar de overkant van de Waal te willen gaan. Aan de Engelsen vroeg hij een bootje te sturen. In de nacht van 15 op 16 maart 1945 brachten twee vrienden hem naar de kop van een krib nabij herberg De Roode Molen in Zennewijnen. Nadat op zijn lichtsignalen naar de overkant van de rivier geen reactie kwam besloot hij te gaan zwemmen.

Op 13 april 1945 werd zijn lichaam gevonden, aangespoeld nabij Hurwenen. Dit werd echter pas in september van dat jaar in Tiel vernomen.[2] Zijn lichaam werd begraven op de Gemeentelijke begraafplaats aan de Dorpsstraat in Hurwenen.[3]

Na de oorlog kreeg Wilkens van Koning George VI van het Verenigd Koninkrijk postuum een medaille voor zijn hulp aan Engelse piloten.[4]

Zijn ouders, beiden overleden te Tiel, zijn begraven in het naastgelegen graf. Zijn vader overleed op 18 augustus 1949,[5] zijn moeder op 8 februari 1960.

Bron
Noten en/of referenties