Koningsboom

Uit HurwenenWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Het planten van de Koningsboom in Hurwenen. (foto: René Verharen)

Een Koningsboom of Koningslinde is een krimlinde die ter ere van een belangrijke koninklijke gebeurtenis in Nederland wordt geplant.

De eerste koningsbomen werden op 6 september 1898 geplant toen prinses Wilhelmina koningin werd. Ze werden toen voor die gelegenheid speciaal gekweekt. Dit werd herhaald toen prinses Juliana op 6 september 1948 koningin werd en prinses Beatrix op 30 april 1980.

Beatrixboom

In Hurwenen werd ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van koningin Beatrix in 1988 een Beatrixboom geplant langs het voetpad tussen het parkeerterrein bij het dorpshuis en de Geerhofstraat. Hierop werd op 30 april datzelfde jaar een plaquette bevestigd door burgemeester Jansema van de gemeente Rossum.[1] Deze plaquette werd enkele jaren later vernield en is nooit vervangen.

2013

In april 2013 werd in elke van de toen 408 Nederlandse gemeenten een koningsboom geplant ter ere van de troonswisseling op 30 april. Het plan was een initiatief van de Stichting Nationale Boomfeestdag. Kroonprins Willem-Alexander plantte op 23 april van dat jaar de eerste koningsboom in Den Haag.

De enige koningsboom in de gemeente Maasdriel werd op 30 april 2013 geplant in het parkje aan de Dorpsstraat in Hurwenen door toenmalig burgemeester Prick en de voorzitter van de Oranjevereniging, Michel den Boer.[2]

Om de boom is een rond sierhek geplaatst. Speciaal voor de koningsbomen werd een hek ontworpen door beeldend kunstenaar Margot Berkman. Het hek, gemaakt van met de hand gepolijst hoogglans aluminium, heeft een doorsnee van 2 meter en een hoogte van 120 centimeter. Het bestaat uit acht delen, vier oranjebomen afgewisseld door vier koningsscepters. In Hurwenen werd door de gemeente Maasdriel gekozen voor een eenvoudig hekwerk.

Meer afbeeldingen

Bronnen, noten en/of referenties
Dit artikel is gebaseerd op deze versie van een artikel op Wikipedia. Wikipedia-logo-v2.svg