Jan Maarten Paternotte

Uit HurwenenWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Paternotte
Jan Paternotte(Foto: Flickr, Sebastiaan ter Burg)
Jan Paternotte
(Foto: Flickr, Sebastiaan ter Burg)
Algemene informatie
Geboren 26 februari 1984, Den Bosch
Beroep politicus
Overige informatie
Politiek Democraten '66 (D66)
Website
https://www.amsterdam.nl/gemeente/gemeenteraad/fracties/raadsleden-d66/jan-paternotte/


Jan Maarten (Jan) Paternotte (Den Bosch, 26 februari 1984) is een Nederlands politicus, fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Amsterdam en voormalig inwoner van Hurwenen.

Paternotte is de jongste zoon uit het gezin met drie kinderen van Peter Hugo Paternotte en Aartje Cornelia (Arga) van der Flier (1946 – 2016).[1] Met zijn zus Eveline (1973) en broer Thijs (1976) groeide hij op aan de Waaldijk 13. Toen Paternotte ruim 2 jaar oud was verhuisde het gezin naar Maarssen en later naar Groenekan.

Politieke activiteiten

Op zijn 18e vertrok Paternotte naar Amsterdam en studeerde daar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2004 werd hij gekozen tot voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. Sinds 2006 is hij lid van de Amsterdamse gemeenteraad, aanvankelijk als duoraadslid in een kleine fractie.

In 2010 werd Paternotte gekozen tot beste raadslid van Nederland. Hij ontving de trofee uit handen van premier Jan Peter Balkenende. Hij was dat jaar Tweede Kamerkandidaat voor D66, op de verkiesbare 12e plaats, en verkreeg 1.280 stemmen maar werd derhalve niet verkozen. Paternotte werd beleidsmedewerker van D66-europarlementariër Marietje Schaake. Opnieuw verkozen tot gemeenteraadslid in Amsterdam, volgde hij in 2011 Gerolf Bouwmeester op als fractievoorzitter.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 was Paternotte lijsttrekker. Zijn partij werd met veertien zetels de grootste in de Amsterdamse raad. Als fractievoorzitter onderhandelde hij de samenstelling van het uitvoerend college, en slaagde in het vormen van een bestuur bestaande uit D66 (voor de helft), VVD en SP. De PvdA werd, na honderd jaar, naar de oppositie verwezen.

Paternotte werkt sinds november 2012 als adviseur en gespreksleider bij adviesbureau &Maes.[2]

Persoonlijk leven

Paternotte is getrouwd met voormalig D66-raadslid Lise-Lotte Kerkhof. Zij hebben een dochter, Stine Arga.

Externe links

Bronnen
Referenties
Dit artikel is gebaseerd op deze versie van een artikel op Wikipedia. Wikipedia-logo-v2.svg