Hurwenen

Uit HurwenenWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Hurwenen (plaatselijk Hurne genoemd) is een dorp gelegen aan de zuidoever van de rivier de Waal in de Bommelerwaard, enkele kilometers ten oosten van Zaltbommel.

Vanaf 1821 was Hurwenen een zelfstandige gemeente, op 1 juli 1955 werd het samengevoegd met Rossum. Sinds 1999 maakt het deel uit van de gemeente Maasdriel. Hurwenen heeft 866 inwoners (per 1 januari 2018).

In de Molenstraat staat een beltmolen met de Latijnse naam Vento Vivimus (Wij leven van de wind), die eigendom is van de gemeente Maasdriel. Deze in 1875 gebouwde molen heeft in de Tweede Wereldoorlog veel schade opgelopen en werd in 1975 gerestaureerd. De molen is maalvaardig en sinds 1991 wordt er (op vrijwillige basis) graan gemalen voor de productie van veevoer. Erwin van Gameren is de molenaar op vrijwillige basis.

Het staatsnatuurmonument de Kil van Hurwenen, in de uiterwaard van de Waal, is een vooral in vogelkringen bekend natuurgebied.

Naam [1]

De naam Hurwenen komt voor het eerst voor in 1320 in een oorkonde van Graaf Reinoud II van Gelre aan de eigenaren van Driel, Rossum en Hurwenen. Met deze zogenaamde Drielse Weteringbrief verleende hij hun het recht om een wetering te graven ten behoeve van de afwatering.

De schrijfwijze van de plaatsnaam varieerde nogal eens: de varianten Harwijnen, Horwiinen, Hurwenen, maar ook Herwijnen kwamen voor. De laatste kon verwarring opleveren met de nabij gelegen plaats Herwijnen aan de noordzijde van de Waal.

De verklaring van de plaatsnaam is niet duidelijk. Het achtervoegsel wenen zou kunnen duiden op een weide. Het eerste deel van de naam Hor Harof Hur is verklaard als een laag, nat landsdeel: Hurwenen zou dan betekenen: een laaggelegen, zeer natte weide.

Bekende Hurnsen

Verschillende in Hurwenen geboren personen zijn ook buiten de dorpsgrenzen bekend:


Daarnaast woonden een aantal (landelijk) bekende personen korte of langere tijd in Hurwenen:

Bronnen, noten en/of referenties
Dit artikel is gebaseerd op deze versie van een artikel op Wikipedia. Wikipedia-logo-v2.svg