Gemeentewapen

Uit HurwenenWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Het gemeentewapen van Hurwenen zoals het in 1906 werd verleend

Het gemeentewapen van Hurwenen werd in 1906 door de gemeente Hurwenen aangevraagd bij de Hoge Raad van Adel en per Koninklijk Besluit van 28 december van dat jaar verleend. Het wapen was gebaseerd op het wapen van de familie Van Dieden, de oudst bekende heren van de Heerlijkheid Hurwenen. Het verleende wapen bestond uit "een schild van zilver met drie rechter schuinbalken van sabel".

Al in 1907 bleek men ontevreden en werd een aanvraag ingediend om het wapen te voorzien van "een gouden kroon van drie fleurons en twee paarlen" en om als schildhouders te mogen toevoegen "twee naakte wilde mannen, ieder een staf in de hand houdend". Deze kroon en schildhouders kwamen ook voor in het wapen van de familie Van Dieden. Per Koninklijk Besluit van 19 december 1907 werd toestemming voor deze wijziging verleend.[1]

Wandbord

Toen de gemeente Hurwenen per 1 juli 1955 opgeheven werd liet de gemeente Hurwenen als afscheid wandborden maken met een afbeelding van het gemeentewapen.[2] Naast de afbeelding bevatten de naamborden tevens de tekst: "Te klein als gemeente, nu rest slechts het gebeente".

Meer afbeeldingen

Bronnen, noten en/of referenties