Frederik Josephus Woestenburg

Uit HurwenenWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Frederik Woestenburg
Pastoor Woestenburg bij zijn zilveren priesterfeest in 1948.(foto beschikbaar gesteld doorHeemkundekring De Drijehornick)
Pastoor Woestenburg bij zijn zilveren priesterfeest in 1948.
(foto beschikbaar gesteld door
Heemkundekring De Drijehornick)
Algemene informatie
Volledige naam Frederik Josephus Woestenburg
Geboren 4 januari 1909, Enkhuizen
Overleden 12 augustus 2003, Eindhoven
Beroep pastoor
Overige informatie
Religie RK


Frederik Josephus Woestenburg (Enkhuizen, 4 januari 1909 - Eindhoven, 12 augustus 2003) was een oud-verzetsman en voormalig pastoor van de Rooms-katholieke parochie Sint-Barbara in Hurwenen.

Woestenburg was de zoon van Cornelis Woestenburg‏‎ en zijn tweede vrouw Helena Maria van der Vliet‏‎. Zijn vader overleed toen hij 8 jaar was.

Kunstenaar

Als kind al kon Woestenburg prachtig tekenen. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog volgde hij een dag in de week een opleiding aan de tekenacademie in zijn toenmalige woonplaats Tilburg. Later zou hij zich in Schijndel bezighouden met het tekenen van portretten van bekende Schijndelnaren.

Priester

Woestenburg volgde zijn priesteropleiding in Limburg en werd in 1934 tot priester gewijd. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was hij werkzaam als kapelaan in Tilburg. In augustus 1942 nam hij, nadat hij door de bisschop werd overgeplaatst, zijn intrek in de pastorie tegenover de kerk in Schijndel. Hier bleef hij kapelaan tot hij in 1947 pastoor werd in Hurwenen. In 1952 werd hij pastoor in Nederwetten tot hij in 1962 tegen zijn zin werd benoemd als pastoor van Leende. Hier zou hij blijven tot zijn emeritaat in 1977.

Verzet

In Schijndel wierp Woestenburg zich op als leider bij verzetsactiviteiten en zorgde voor onderduikadressen voor leden van een knokploeg. Zelf fungeerde hij als knokploegleider. Ook hield hij zich bezig met het vervalsen van persoonsbewijzen en het namaken van handschriften en handtekeningen. Zijn ervaring als tekenaar kwam hem hierbij goed van pas. Op 24 juli 1944 was Woestenburg betrokken bij een overval op het distributiekantoor in Schijndel.

Na de oorlog

Na de oorlog werd Woestenburg beloond voor zijn inzet: Op 18 januari 1947 werd hem in Maastricht de Medal of Freedom, een hoge Amerikaanse onderscheiding, uitgereikt.

Nadat Woestenburg in 1977 met emeritaat ging trok hij zich terug in een herenhuis in Nuenen waar hij een sober leven leidde. Hij las veel en genoot van klassieke muziek. Doordat Woestenburg leed aan de Ziekte van Ménière kwam hij behoudens enkele kleine bloemstillevens niet meer aan schilderen toe. Op het laatst verbleef Woestenburg nog enige tijd in een psychiatrisch-geriatrisch centrum in Eindhoven waar hij op 12 augustus 2003 eenzaam is overleden.

Trivia

  • In Schijndel werd in 2011 de Kapelaan Woestenburgstraat naar hem vernoemd[1]
Voorganger:
Hermanus Anthonie Gerardus Bos
Priester in Hurwenen
1948 - 1952
Opvolger:
Nicolaas Joseph Toussaint
Bronnen, noten en/of referenties